Climate Adaptive Skin - 2006 (ongoing)

Concept schetsen Facade typologie Thermisch onderzoeksmodel

Gevelaanzichten Facade details 3D


Project CAS, ofwel ‘Climate Adaptive Skin’, is een gevelsysteem dat zich aanpast aan de dynamische weerinvloeden van de gebouwomgeving. Het systeem is in staat de opwarming en afkoeling, ventilatie, zonwering en energieopslag dynamisch te regelen met als doel een maximale energieprestatie in balans met een optimaal comfort binnen het gebouw.
Het gevelsysteem levert in winterperioden, wanneer voldoende zontoetreding beschikbaar is, een bijdrage in de opwekking van warmte behoevende het vertrek achter de gevel. In het zomerseizoen zal het gevelsysteem opwarming in de spouw van de tweedehuid façade tegengaan door een maximale convectieve afdracht te bieden aan het buitenklimaat en zontoetreding te weren. Het gevelsysteem doet alleen een beroep op de installatietechnische voorzieningen wanneer het niet zelf in staat is te voorzien in warmte of koelbehoefte. De gemodelleerde adaptieve gevel bereikt een gebouwgebonden positief energie-effect van ca. 23% energiebesparing ten opzichte van een standaard vliesgevelsysteem.

Michiel Spee studeerde met het project af aan de TU in Delft richting Building Technology met een eervolle vermelding. Het afstudeerproject werd tevens geselecteerd om opgenomen te worden in de Architectural Annual 2006 - 2007, van de TU Delft.
Spee Building Technology is op zoek naar visie versterkende partners om met het gevelconcept de markt te betreden om zeer duurzame en energiezuinige gebouwen te kunnen realiseren.

Keywords:
Climate Adaptive Skin; Dynamic Building Skin; Dynamic Facade; Second Skin Facade; Klimaatgevel; Tweedehuidgevel;

Links:
TU Delft, Achitectural Annual 2006 - 2007
010 Publishers
Google book link: Architectural Annual 2006-2007