BIO-Rise, Rotterdam - 2005

Studiemaquette Plattegronden 1 Plattegronden Split-Level per lab-afdeling

Doorsneden Gevelaanzichten 3D computer graphics

Het project 'BIO-Rise' is een hoogbouwopgave van een biotechnologisch laboratorium, kantoren en onderwijs met conferentieruimte. Het plan is een studie van een hoogbouw in een wijk in Voorburg.
De standaard plattegrond van de toren is gebasserd op een split-level principe waarin verschillende afdelingen geclusterd zijn. Elke afdeling, van de in totaal vier uitgestrek over die tot vier verdiepingen, bevat een split-level indeling van zowel kantoorruimte als laboratoriumruimte. Hierdoor wordt maximaal contact tussen de twee diciplines gewaarborgt.
Boven de standaard divisieverdelingen is een onderwijsafdeling geplaatst met inbegrip van een bibliotheek, onderwijsruimten en een complete verdiepingsgroote conferentiezaal.
Bovenop het gebouw is een plantenkas gesitueerd met een hoogte van ca. 20 m1. Hier kunnen gekweekte gewassen worden getest en tentoongesteld. In de nabijheid van de plantenkas is op de bovenste werkelijke verdieping een restaurant gesitueerd.

Op de beganegrond zorgt een overzichtelijke entree met vide ruimte voor een goede sfeer met het aangrenzen buitengebied langs het water. Onder het maaiveld bevind zich een enkellaags parkeergarage met plaats voor 56 auto's en meer dan 100 fietsen bereikbaar via een hellingbaan aan de achterzijde van de toren.

Het verticale transport binnenin, buiten de voordelen van de split-level opdeling van de plattegrond, wordt behelst door een drietal personenliften en seperate goederenlift.
In samenloop met de studie zijn warmte studies gedaan voor een optimaal ontwerp van de laboratoriumruimten.

Keywords:
Hoogbouw; Labaratorium;